Mám své auto na operativní leasing (jiné než to na obrázku výše :). Když mi poprvé začala svítit kontrolka oleje, uvědomil jsem se, že vlastně nevím, jaký mám kupovat. Tak jsem otevřel návod k použití, že to tam někde najdu.

Mám vysokou školu, ale bohužel jsem nebyl schopný tuto informaci z návodu vyčíst. Stejně jako dříve, když jsem se snažil něco najít v návodu k použití .
Návod se dělá jeden pro jeden model auta. Bohužel však každé auto má různé motory, řazení, výbavu, doplňkové prvky, což dělá statisíce různých kombinací.

Doteď mi přijde naprosto fascinující, jak může z výrobní linky automobilky sjet každých cca 60 sekund auto pokaždé s jinou barvou, jiným motorem, převodovkou a úplně individualizovanou výbavou. To je procesně a technologicky snad jeden z nesložitějších úkolů, který člověk dokázal vyřešit.

Do každého takového auta pak fláknou stejný návod.

Nešlo by to udělat tak, že by počítač na základě parametrů daného konkrétního auta vygenerovat návod na míru?

Že by tam místo 12 stránek o motorovém oleji byla jedna věta: Do vašeho auta se leje motor 5W30 LL se specifikaci 507 00?

Má tohle už nějaká automobilka?
Kdo pracujete v automobilkách, nechcete tohle navrhnout?

Líbilo?

Jestli se vám články líbí, rád vám každý čtvrtek pošlu přehled těch nových za předchozí týden:

Autor Jiri Benedikt

Trenér dovedností budoucnosti: Design thinking, Lean, Digi skills. Pomáhám lidem tvořit a růst v digitální době. Chodím po horách, lezu po skalách, ležím v knížkách.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *