Lidé chtějí pilulku na zhubnutí. Ve všech oblastech chtějí najít nějaký způsob, jak získat všechny výhody bezpracně. Jak být hubený bez změny životního stylu. Jak vydělat peníze bezpracně.

Existuje celá řada firem, která otevřeně nebo skrytě tyto příslovečné zázračné pilulky nabízí. A lidé nemohou odolat a tyto výrobky, které zaručí výsledky bez námahy, stále kupují.

Zkratka?

Tyhle zkratky ale neexistují. Protože kdyby tyto proklamované finty fungovaly, nebyla by to zkratka, ale hlavní cesta, kudy jdou všichni.

I v mém oboru vzdělávání se děje totéž. Vzdělávací firmy nabízí velkým firmám různé produkty, kde se rychle a snadno v bezbolestných dávkách nad ranní kávou lidé postupně naučí všechny potřebné dovednosti budoucnosti. A firmy pilulce neodolávají a kupují a kupují.

Bude někdy ta pilulka?

Pokud se chcete v dnešním světě naučit lépe pracovat, lépe přemýšlet a nahlížet na svět, musíte si to odmakat. Není zde zkratka. To ale neznamená, že to tak bude vždycky. Třeba objevíme nějakou nyní nepředstavitelnou technologii a náročné a letité vzdělávání bude předmětem minulosti. A třeba i tu pilulku na zhubnutí jednou vynalezneme. Zdá se to nemožné, ale třeba bude vše brzo jinak. Však už roce 1895 došel britský matematik Lord Kelvin k závěru, že létající stroje těžší než vzduch nejsou fyzicky možné. Jak víme, tak se velmi mýlil, protože 8 let po jeho předpovědi uspěli bratři Wrightové se svým prvním letadlem. O pouhých 66 let později pak noha Neila Armstronga stoupla na povrch měsíce. Zpětně jde pokrok vidět dobře, dopředu nám to tak nejde. A já věřím, že se mi podaří nějaký podobný posun ještě zažít. A ideálně právě v mém milovaném vzdělávání.

Líbilo?

Jestli se vám články líbí, rád vám každý čtvrtek pošlu přehled těch nových za předchozí týden:

Autor Jiri Benedikt

Trenér dovedností budoucnosti: Design thinking, Lean, Digi skills. Pomáhám lidem tvořit a růst v digitální době. Chodím po horách, lezu po skalách, ležím v knížkách.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *