Věřím, že brzy přijde den, kdy bude umělá inteligence schopná projít váš todo list, osobní vizi a říct vám, na čem dělat, a co vypustit.

Kdy jste se naposledy dívali do papírové mapy?

Kdy jste naposledy jeli na neznámé místo bez šipky na obrazovce navigace?

Pamatujete si vůbec, jaký je to pocit sledovat dálniční ukazatele a přemýšlet, který sjezd je váš? Navigaci slepě důvěřujeme. Přestali jsme se snažit hledat trasu sami. Víme, že v drtivé většině případů bychom stejně nic lepšího nevymyseli.

Možná jsou to roky. Tuhle dovednost jsme svěřili strojům. Stále se aspoň rozhodujeme kam jet. Ale jak dlouho?

Přesto ale každý den bereme do ruky pomyslnou mapu. Je to náš seznam úkolů či priorit. Sami se rozhodujeme, co udělat dnes, co zítra a co vůbec. Hledáme optimální trasu naším životem.

Rakety ve vesmíru a poznámkový blok

Je překvapivé, jak málo technologie změnily naší práci s úkoly a priority. V podstatě to děláme stejně jako naši dědové před 100 lety. Jen část z nás na displeji počítače nebo mobilu. Neexistuje ale zatím žádná aplikace, která by posunula tuto práci dál než prosté zapisování, řazení a organizování seznamu. Máme mobily, samořídící auta, rakety ve vesmíru, umělou inteligenci, ale svůj život svěřujeme poznámkovému bloku.

Dobrá prioritizace má sakra větší vliv na naše životy než dobrá navigace v autě. Schopnost dobře se rozhodovat o úkolech rozděluje úspěšné od neúspěšných. Schopnost zalévat květiny v hořícím domě dělí šťastné od méně šťastných. Různí lidé o tom napsali už hodně knížek. Zvládl by ale tuto práci převzít počítač?

“Alexa, check my todo list. What would Elon Musk do first?”

Věřím, že brzy přijde den, kdy bude umělá inteligence schopná projít váš todo list, osobní vizi a říct vám, na čem dělat a co vypustit.

Pak to vzdáte

Po tomto dni nastane záhy další milník. Den, kdy to vzdáte. Kdy přestanete přemýšlet, do čeho se pustit a co vypustit. Stejně jako jste dávno vzdali používání mozku pro nalezení cesty dálniční sítí, jednou svěříte kousku křemíku i cestu životem. ::Protože počítač to stejně za nás vymyslí nejlépe.:: Jaký bude váš život pak?

Někdy o tom popřemýšlím.
Ale teď mám zrovna jiné priority.

Líbilo?

Jestli se vám články líbí, rád vám každý čtvrtek pošlu přehled těch nových za předchozí týden:

Autor Jiri Benedikt

Trenér dovedností budoucnosti: Design thinking, Lean, Digi skills. Pomáhám lidem tvořit a růst v digitální době. Chodím po horách, lezu po skalách, ležím v knížkách.

Připojte se k diskuzi

1 komentář

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *